דברו איתנו
חדשות יהדות

ליקוי חמה ביהדות: סימן של פורענות

למה לא לא נתקנה ברכה מיוחדת לליקוי חמה כמו לשאר תופעות הטבע המיוחדות? התשובה היא שליקוי חמה מסמן זמן פורענות לפי היהדות


25/10/22 | ל' תשרי התשפ"ג
ליקוי חמה ביהדות: סימן של פורענות

עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>

היום (שלישי) התרחש ליקוי חמה חלקי בארץ.

תופעת טבע זו מתרחשת כשהירח צתקדם במסלולו הקבוע בכל חודש והוא נמצא בין השמש לכדור הארץ. אז עלול להיווצר מצב בו הוא מסתיחר חלק מהשמש או את כולה, וכך נגרם ליקוי חמה חלקי או מלא.

ליקוי חמה מלא מתרחש אחת ל-370 שנים.

ליקוי חמה נטול ברכה

ישנן תופעות טבע עליהן תיקנו חז"ל לומר ברכות מיוחדות, אך על ליקוי חמה לא מברכים.

הברכות על תופעות הטבע באות להעורר שבח לפני הקב"ה על מעשיו בעולם, אך ליקוי חמה נחשב כסימן מבשר רעות ביהדות.

במסכת בבלי נאמר: "בזמן שהחמה לוקה סימן רע לכל העולם כולו. משל למה הדבר דומה, למלך בשר ודם שעשה סעודה לעבדיו והניח פנס לפניהם. כעס עליהם ואמר לעבדו טול פנס מפניהם והושיבם בחושך...לוקה במזרח סימן רע ליושבי מזרח, במערב סימן רע ליושבי מערב, באמצע הרקיע סימן רע לכל העולם כולו".

עוד ממשיכה הגמרא ומוסיפה: 

“בזמן שהחמה לוקה – סימן רע לעובדי כוכבים, לבנה לוקה – סימן רע לשונאיהם של ישראל... בשביל ארבעה דברים חמה לוקה: על אב בית דין שמת ואינו נספד כהלכה וכו’ . . ובשביל ארבעה דברים מאורות [הירח והכוכבים] לוקין: על כותבי פלסתר וכו’”.

לכן, כשרואים ליקוי חמה צריך לבקש רחמים ולהתפלל.

המהר"ל כותב כך: "וסיבות אלו שנתגלו בליקוי המאורות לפי דעתם יכחיש החוש הנגלה, כי ידוע שלקות המאורות תלוי במהלך המאורות, בחבורם ובנגודם, בהתרחקם ובהתקרבם, באורך וברוחב, ואם כן איך אפשר לומר שיהיה לקות המאורות תלוי בדברים כאלו, שהאדם יודע זמן הלקות שהם על פי החשבון ואיך יתלו הלקות בחטא המעשים".

הוא ממשיך וטוען שאילו לא היו חטאים בעולם, לא היו ליקויי חמה: "כי אם לא היה החטא בעולם לא היה דבר זה, כי אין ספק שלקות המאורות הוא פחיתות גדול וחסרון בעולם, ואם לא היה החטא נמצא בעולם לא היה סדר הבריאה נותן שיהיה לקות המאורות שהוא פחיתות וחסרון כמו שמוסכם מכל אדם... הרי שהשם יתברך סידר הנהגת העולם לפי מדריגתו ומעלתו. ומפני כי העולם שייך בו חטאים אלו, ולפיכך מתחלת בריאת העולם לא נתן השם יתברך להם אור שלא יקבל ליקוי, ובזולת חטא לא היה סדר זה. סוף סוף בשביל חטאים אלו הוא ליקוי המאורות.

"ואולי תאמר, אם כן מוכרח האדם לחטוא. אין זו קושיא, שאין ספק כי אין כלל העולם כולו צדיקים עד הזמן שיקוים ומל ה' אלוהיך את לבבך ואת לבב זרעך (דברים, ל') ואז לא יהיה לקות המאורות חסרון כלל, כי אז נאמר (ישעיה, כ"ד) וחפרה הלבנה ובושה החמה וגו' והיה ה' לך לאור עולם, אבל בעולם הזה אין העולם נקי מן החטא".

זמני פורענות ידועים מראש

המהרש"א מוסיף וטוען שליקוי המאורות מגיע עבור האומות שמאמינות בשמש כאל. כשינו ליקוי חמה, הן רואות כי השמש היא לא הדבר החזק ביותר ונוכחות בטעותן.

הרבי מלובביץ' פירש זאת באופו שבו ה' טבע מראש בטבע ימים וזמנים בהם יכול לשלוט מזל רע ופורענות עלולה להגיע לעולם, אך זו תגיע רק אם עם ישראל יחטאו ואז עליהם לחשוש. אם לא חטאו - אין פורענות מגיעה.

 

מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב

חדשות יהדות

שורד השבי: "כמה פעמים ביום אתם שוכחים להעריך את מה שיש לכם?"

חדשות יהדות

המחקר מאשר: בעלי אמונה דתית פחות נפגעו נפשית במלחמה

חדשות יהדות

החטוף שביקש סימן מהקב"ה וקיבל: "הוא תמיד נותן"

חדשות יהדות

הרב לנדו על לומדי התורה: "אם היו יותר היו מצילים עוד יותר"

חדשות יהדות

"פגש את אלוקים פעמיים בשבי": כך התקרב שורד השבי לה' דווקא מתוך הקושי

חדשות יהדות

סיפור נס פך השמן שקרה לחטוף בשבי: "הראה לי כמה אלוקים טוב וכמה הוא היה איתי"

חדשות יהדות

הורי החטופים משתפים: "אגם נחטפה כיהודיה וזה הזמן שלנו לחזור לזהות שלנו"

חדשות יהדות

שורד השבי משחזר את הפרטים: "אמרתי: אוקיי, אני נחטף, זה קורה"

חדשות יהדות

משבי חמאס לכותל המערבי: "הרגשתי את הקדושה"

חדשות יהדות

שורד השבי מצהיר: "השתחררתי רק בזכות אלוקים"

חדשות יהדות

האם אפשר השנה לשמוח באמת בפורים? הראשון לציון עונה

חדשות יהדות

שורד השבי מודה לה' על הצלתו: "סיירתי במנהרות הכותל לאחר תקופה ארוכה שבה שהיתי במנהרות האופל של עזה"

חדשות יהדות

שורדת השבי בראיון מצמרר: "חשבתי שאנחנו עומדות בפני הוצאה להורג"

חדשות יהדות

השבת זה קורה! כל מה שחשוב שתדעו לשבת הקרובה

חדשות יהדות

"לא נרפה מול שערי שמיים": היום! תפילה המונית מיוחדת להחזרתו של החטוף אלון אהל בשעה 20:00

עוד מאמרי תוכן בנושא חדשות יהדות
X
  • © כל הזכויות שמורות