דברו איתנו
הלכות

בטוחים שאתם יודעים? מהו זמן תפילת שחרית?

מה ההבדל בין עלות השחר להנץ החמה? ועד מתי ניתן לקרוא קריאת שמע ולהתפלל שחרית?


19/06/22 | כ' סיון התשפ"ב
תהילים

עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>

 

עמוד השחר הוא הזמן שנקרא גם "עלות השחר". הוא נחשב האור הקלוש הראשון שבמזרח, או קצת לאחר מכן, כשאור זה מתפשט. במצב רגיל אסור עדיין להתפלל בזמן זה, אך במצב הדחק אפשר לקרוא בו קריאת שמע ולהתפלל.

כאשר עובר פרק זמן וישנו כבר אור שבו אדם יכול לזהות את חברו גם ממרחק של 4 אמות, וגם יכול להבחין בים הצבעים תכלת ולבן, יכול לקרוא קריאת שמע, אך לדעת רוב הפוסקים עדיין לא להתפלל תפילת שמונה עשרה.

כאשר השמש זורחת זהו זמן הנץ החמה, וזהו הזמן בו ניתן להתחיל להתפלל את תפילת העמידה.

חכמים שיבחו את מי שמתפלל תפילת ותיקין – בתפילה זו אדם קורא קריאת שמע לפני הנץ החמה ואת תפילת העמידה מתפלל מיד עם הנץ החמה.

לדעת הרבה פרשנים הזמן שבים עמוד השחר להנץ החמה הוא כ – 72 דקות, אך זמן זה משתנה לפי עונות השנה. בחודשים ניסן ותשרי זמן עליית החמה הוא הקצר ביותר ואורך 72 דקות. בימי הקיץ הוא יכול להגיע ל – 88 דקות.

הטעם לכך שניתן לקרוא קריאת שמע לפני הנץ החמה הוא משום שנאמר (דברים ו, ז): "וּבְקוּמֶךָ" – כאשר אנשים רגילים לקום. ישנם אנשים שרגילים לקום מוקדם, ולכן זה כבר נחשב זמן קימה. וכתבה התורה בלשון יחיד, כי אפילו יחדים שקמים לפני הנץ החמה – יכולים לקרוא. אך אם קרא לפני עלות השחר, לא יצא ידי חובתו.

את קריאת שמע ניתן לקרוא עד סוף שלוש שעות זמניות, אך הזמן המשובח ביותר לקריאת שמע הוא כ'ותיקין', כלומר מעט לפני הנץ החמה.

זמן תפילת שחרית הוא עד סוף ארבע שעות זמניות. ובדיעבד, יכול להתפלל שחרית עד חצות היום.

מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב

עוד מאמרי תוכן בנושא הלכות
X
  • © כל הזכויות שמורות