ההתחזקות שלי מצערת את הורי, מה עושים?
הרב זמיר כהן מתייחס לסוגיה מורכבת בהיבט של כיבוד הורים, מה עושים כשהילדים מתחזקים ומתקרבים לקדוש ברוך הוא אך הוריהם מצטערים על כך. צפו ברב וקראו את דבריו
עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>
מדברי הרב בסרטון:
אל הרב מופנת השאלה: "אני צופה ברב מארצות הברית ומאוד נהנה ומתחזק. השאלה שלי, אישה שרוצה לעסוק במצוות, למשל לקבל על עצמה לשמור שבת כהלכתה, אך אביה יוצר תחושה של התנגדות. מה עליה לעשות, לא לכבד את אביה ולגרום לו צער?"
וזו תשובת הרב:
אישה שרוצה להתחזק ואביה מתנגד אם היא תתחיל לשמור שבת, אביה יצטער. מה עושים?
הגמרא אומרת, כידוע כיבוד הורים זה ערך עליון, "שלשה שותפין הן באדם: הקב"ה, ואביו, ואמו" (קידושין, ל, עב). האבא והאמא נותנים את הגוף הקדוש ברוך הוא נותן את הנשמה. בכל זאת, אומרת הגמרא, אם ההורים אומרים לילד לעבור עבירה, כאן צריך (הילד) להתנצל בפניהם שהוא לא יכול לשמוע להם לעבור עבירה.
אם האבא אומר לבן: "לך תגנוב", אז הוא ילך לגנוב? "אבא, אני מצטער שאתה אומר לי לעשות דבר שאני לא יכול לעשות, אבל אני לא יכול לגנוב". אותו הדבר בעניין של שמירת שבת.
אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ וְאֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ אֲנִי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם.
מאיפה לומדים את זה? מפסוק בתורה. הגמרא אומרת, כתוב בתורה "אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ וְאֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ אֲנִי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם" (ויקרא, יט, ג). פסוק אחד, שלושה חלקים: "אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ" - זה כיבוד הורים, "אֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ" - שמירת שבת, "אֲנִי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם".
מה הקשר בין שלושת החלקים? אומרת הגמרא, אומר הקדוש ברוך הוא לאדם, אני מבקש ממך, "אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ", צריך שתהיה לך יראת כבוד להורים, אבל בתנאי ש"אֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ". אם ההורים אומרים לך לחלל שבת אל תשמע להם, כי אני ה', גם ההורים שלך חייבים בכבודי. הם לא יכולים לחלל שבת ולעבור על רצוני.
פתרונות אחרים
עם כל זאת, צריך לראות במקרה שפנתה אלינו, אני מבין מהשאלה שהאיש שפנה שמדובר באישה נשואה, וכנראה מדובר בפגיעה באבא שרוצים שהם יבואו אליהם לשבת למשל, לנסוע, והם לא יכולים לבוא בשבת בנסיעה. גם כשהילד חייב לסרב להורים, בגלל שמצווים אותו לעשות דבר עבירה שהתורה אוסרת, צריך שימצא פתרונות אחרים.
למשל, האבא רוצה שיבואו לבקר. יכול להיות שהוא אפילו לא מעיז לבקש מהם שיבואו ביום חול, כי הוא יודע שהם עובדים. אז הוא אומר "תבואו בשבת". הם יכולים לומר לו: "אבא, בשבת לא יכולים לבוא, אבל במקום זה נבוא ביום שישי בבוקר". שכן ידאגו לכיבוד הורים, לפצות אותו מזווית אחרת. בשבת לאו יכולים, אבל לא בשביל זה פטורים עכשיו מכיבוד הורים, יחפשו דרכים אחרות.
אותו דבר אישה שאומרת לבעלה: "התחלת לשמור שבת, עכשיו לא נוסעים יותר בשבת לטייל." יאמר לה בעלה: "מהיום, יום שישי, אני לוקח אותך לטיול איפה שאת רוצה. פעם ביום שישי הייתי ישן בבוקר, אני מוותר על השינה. בחמישי בערב אעזור לך לבשל ולעשות את כל ההכנות לשבת, יום שישי, נקח אותך ואת הילדים לטייל".
כשאדם מתחזק, צריך למצוא פתרונות שלאחרים יהיה טוב יחד עם ההתחזקות שלו. ואז הוא גם מקרב אותם, "דְּרָכֶיהָ דַרְכֵי נֹעַם וְכָל נְתִיבוֹתֶיהָ שָׁלוֹם" (משלי, ג, יז).
סיפור מרגש המלמד יותר מכל על הדרך לכבד את הורינו
המצווה הכי קשה בתורה
עברת על מצוות כיבוד הורים?
ההתחזקות שלי מצערת את הורי, מה עושים?
כיבוד אב ואם - זה משל אב
כיבוד הורים - סגולה אדירה
ברוגז עם ההורים שלך???
הרב, מה עם כיבוד הורים בעלי מידות רעות?
כיבוד ההורים בדור האחרון
כיבוד הורים - גם כשהם לא יודעים?
צריך להיזהר מאוד בכיבוד אב ואם
יש פה שני אנשים שהם שותפים של הבורא
השכר העצום בכיבוד ההורים
הורים הם מתנה לזמן קצוב
גם לאחר מותם, אדם צריך לכבד את ההורים
- © כל הזכויות שמורות