דברו איתנו
סוכות

איך בונים סוכה כשרה?

מהי סוכה כשרה? על מה יש להקפיד כשבונים סוכה והאם מותר לקחת קרשים ללא רשות לשם מצוות סוכה? כל התשובות בפנים


29/09/20 | י"א תשרי התשפ"א
סוכה כשרה

עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>

לקראת חג הסוכות הקרב ובא ליקטנו עבורכם מספר הלכות חשובות הקשורות לבניית סוכה כשרה, כיצד בונים אותה ועל מה יש להקפיד.

 

הדפנות

 

על הסוכה להיות עשויה מ-3 דפנות לפחות, שתהיינה עשויות מחומר חזק ועמיד. חלל הסוכה צריך להיות לא פחות מ-58 ס''מ רבוע. יריעת בד או יוטה אינה נחשבת לדופן, לכן, אם רוצים בכל זאת להשתמש בבד או יוטה כדפנות לסוכה, יש לחבר פסי עץ, או לקשור חוטי ברזל סביב מסגרת הסוכה, במרווחים של 20 ס''מ אחד מהשני, מהרצפה ועד לגובה של 82 ס''מ. הסוכה צריכה להיות תחת כיפת השמים ולא תחת גג או תחת עץ. 

חשוב - סוכה שנבנתה מקרשים או חומרים אחרים שנלקחו ללא רשות, הינה סוכה גזולה ואסור להשתמש בה לצורך מצווה.

 

הסכך

 

סכך הסוכה צריך להיות מהצומח בלבד, כגון: ענפים, עלים וכד'. על הסכך להיות מונח בצפיפות, על מנת שרוב שטח הסוכה יהיה מוצל. גם כאן, אסור להשתמש בסכך גזול שנקטף ללא רשות - והוא פוסל את הסוכה כולה. ניתן להשתמש ב''סכך נצח'', בלבד שיהיה עשוי מן הצומח בלבד. הנחת הסכך יכולה להעשות רק אחרי שסיימנו לבנות את הדפנות של הסוכה ולא להיפך.

 

מי יכול לבנות סוכה

 

את הסוכה צריך לבנות רק מי שמחוייב במצוות סוכה, נער מגיל 13 ומעלה. את דפנות הסוכה יכולים גם ילדים לבנות, אך את הסכך שהוא גמר הסוכה - יניח יהודי בוגר מגיל 13 ומעלה. אישה אינה יכולה לבנות סוכה או להניח את הסכך משום שאינה חייבת במצוות סוכה ולכן לא יכולה להוציא ידי חובה את הגברים החייבים בסוכה. 

 

מתי מברכים ''לישב בסוכה''?

 

מצוות עשה מן התורה לדור בסוכה, כמו בבית כמאמר הפסוק: ''בסוכות תשבו שבעת ימים'' - תשבו כעין תדורו. כלומר, בחג הסוכות הסוכה נעשית לביתו העיקרי של היהודי ולכן, מצוות הסוכה כוללת את כל מה שאדם רגיל לעשות בביתו: אכילה, שתיה, לינה, לימוד ועוד. בליל החג הראשון חובה על הגברים לאכול לפחות ''כזית'' לחם בסוכה.

כשאוכלים לחם בסוכה בשיעור של יותר מ''כביצה'', 54 סמ''ק, או שותים יין, יש לברך ברכת ''לישב בסוכה'' לאחר ברכת המוציא או ברכת הגפן על היין.

זהו נוסח הברכה המלא:  "ברוך אתה א-דני אל-הינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לישב בסוכה".

 

מתי מברכים ברכת ''שהחיינו''?

 

בלילה הראשון של חג הסוכות מצווה על כל יהודי לאכול בסוכה לפחות ''כזית'' לחם. לאחר הקידוש מברכים ברכת ''לישב בסוכה'' ולאחריה ברכת ''שהחיינו'': "ברוך אתה א-דני א-לוהינו מלך העולם שהחיינו וקיימנו והיגיענו לזמן הזה".

 

 

מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב

עוד מאמרי תוכן בנושא סוכות
X
  • © כל הזכויות שמורות