מסוחר לרבם של גדולי עולם - ר' עבדאללה סומך זצ''ל
היום, י''ח באלול, יום פטירתו של ר' עבדאללה סומך זצ''ל, רבם של גדולי יהדות בבל, ביניהם מרן 'הבן איש חי' ור' יהודה פתיה זצ''ל. קווים לדמותו הנערצת
עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>
ר' עבדאללה סומך נולד לחכם אברהם סומך בבגדאד, בשנת תקע''ג (1813). הוא היה תלמידו הקרוב של חכם יעקב הרופא. בתחילת דרכו עסק במסחר והיה שותפו של הסוחר הגדול משה כבאזה. כשראה ר' עבדאללה את המצב הרוחני בבבל ואת רפיון לימוד התורה במדינה, החליט לקחת עימו עשרה בני תורה וללמוד עימם תורה בשקידה, ללא תמורה.
בעקבות כך, החליט הנדיב ר' יחזקאל בן ראובן מנשה לקנות שטח אדמה, שבו בנה בית מדרש על מנת להעניק אותו לר' עבדאללה ותלמידיו. בית המדרש נקרא אז ''מדרש אבו מנשי''. בשנת 1854 בנו, מנשה בנה בסמיכות בית מדרש גדול נוסף לרבנים ותלמידי חכמים, אותו קרא ''מדרש בית זילכה''. שמו של בית המדרש התפרסם מיום ליום והגיע אף מחוץ לבבל. מבית המדרש ''בית זילכה'' יצאו רבנים וגדולי עולם מפורסמים, כגון ר' אליהו מני, ר' יוסף חיים בעל הבן איש חי ועוד.
ספריו וחיבוריו
מספרי ר' עבדאללה סומך זצ''ל: ''זבחי צדק'' - על שולחן ערוך יורה דעה, ''חזון למועד'' ו''שו''ת על ארבעת חלקי שולחן ערוך''. ספרי השו''ת שכתב מורכבים משאלות שנשלחו אליו מרחבי המדינה, מעיקר, הודו ופרס. השאלות המופיעות בכתביו מעידות על השינויים שחלו אז בחייהם של השואלים כתוצאה מתהליכי המודרניזציה וחידושים טכנולוגיים שנכנסו באותה תקופה. מתשובותיו ניתן להבין, כי הרב קיבל בשלווה את חידושי המודרניזציה, זאת מבלי לזנוח חלילה את דרך התורה.
כתבים נוספים שנשארו בכתב ידו והוצאו לאור לאחר פטירתו הם: ''עץ השדה'' - שיטה על מסכת ביצה, חידושים על מסכתות שונות בתלמוד ופירוש על הגדה של פסח.
פטירתו
חכם עבדאללה סומך נפטר בליל שבת קודש, י''ח באלול תרמ''ט (1889). הרב נטמן סמוך לקברו של יהושוע כהן גדול ולצד רבו, חכם יעקב הרופא. לאחר קבורתו התרחשו בבגדאד כמה אירועים שהרעישו בזמנו את כלל היהדות העולמית ואת יהדות בבל בפרט. הרב הוצא מקברו בהחלטת הפאשה (המושל) המקומי וכמה מנכבדי הקהילה ותלמידי הרב הובאו למאסר לזמן ממושך. לאחר שלושה חודשים, הדיחה הממשלה את הפאשה עקב יחסו העויין ליהודים והרב הובא לקבר ישראל בעיר בגדאד, כשאלפים מלווים אותו שוב בכבוד הראוי לו. בין ראשי המספידים אותו בשנית, עמד תלמידו, הבן איש חי, שעודד את המשתתפים שהיו שבורים ורצוצים ואמר להם כי זוהי כפרתו השלמה של נשמתו הקדושה.
מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב
סגולת היום: יום הילולת הרב משה סופר זצ"ל - החתם סופר
אל תפספסו את סגולת היום: יום הילולת החפץ חיים זצ"ל
בחירתו הגורלית של הצדיק הרב יוסף-חיים זרוק: חיי עולם הזה וראייה תקינה או חיי עולם הבא עם עיוורון?
הסגולה של היום: יום הילולת חכם מנחם מנשה זצ"ל
אל תחמיצו: הסגולה ליום הילולת רבי צדוק הכהן מלובלין זצ"ל
אל תפספסו את סגולת היום: יום הילולת הרב חיים הלוי סולובייצ'יק זצ"ל
מה הקשר בין האר"י הקדוש זצ"ל לאביב אלוש?
הסגולה הגדולה של י"ב בתמוז: יום הילולת בעל הטורים זצ"ל
אל תחמיצו: הסגולה ליום ההילולה של הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל
סיפור מופת על האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג זצ"ל
סגולת היום: יום הילולת רבי חיים מוולוז'ין זצ"ל
סגולה גדולה להיום! יום הילולת שמואל הנביא זצ"ל
סגולת היום, לא להחמיץ: יום הילולת רבי מנחם מנדל מרימנוב זצ"ל
הסגולה של היום: יום הילולת הרמ"א - הרב משה איסרליש זצ"ל
סגולת היום: יום הילולת הרב יחזקאל לנדא זצ"ל - "הנודע ביהודה"
- © כל הזכויות שמורות