המחקר שקבע: מסוכן לישון יותר מדי
נדמה שאין כיום אדם שלא שמע על חשיבות תזונה נכונה, פעילות גופנית והימנעות מעישון לבריאות שלנו. כמה מכם יודעים שהשינה עשויה לסכן את הבריאות שלנו?
עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>
כולנו אוהבים לישון, ובעידן הנוכחי לרובינו יש מחסור כרוני בשעות שינה מה שהופך את האפשרות לתפוס תמונה, בכל שעה, למפתה במיוחד. אם תשאלו את האדם הממוצע ברחוב האם הוא מעדיף לעמוד או לשבת, קרוב לודאי שתשמעו תשובה אחידה: לשבת. ישיבה נוחה יותר ומאפשרת לנו להתרכז במשהו שאנחנו עושים זמן ממושך. כמו כל דבר בחיינו שינה ואף ישיבה חיוניות לנו, אך רק במידה הנכונה.
באוניברסיטת סידני שבאוסטרליה החליטו לחקור את הקשר בין ההתנהגות היומיומית שלנו לאורך חיינו, והתמקדו באזרחים בני 45 שנין ומעלה. במשך שש שנים עקבו חוקרים אחרי 230 אלף אזרחים אוסטרלים בני 45 שנה ויותר בעזרת שאלון, בו בדקו את מאפייני ההתנהגות שלהם ואת הקשר בינם לבין תמותה בגיל מוקדם. החוקרים התמקדו בשישה מאפיינים שנמצא כי יש להם קשר לתמותה מוקדמת מהצפוי: עישון, שתיית אלכוהול (יותר משתי כוסות ליום), תזונה לא בריאה, פעילות גופנית פחות מ-20 דקות ביום, ישיבה ממושכת (מעל 7 שעות ביום) ושינה לא תקינה (פחות מ-7 שעות ביממה או יותר מ-9 שעות ביממה).
הרב זמיר כהן: שינה על פי הרמב"ם
לאורך שנות המחקר נפטרו 15,600 מן המשתתפים ונמצא קשר ישיר בין התנהגותם לסיכון גדול יותר לתמותה מוקדמת, בדצמבר 2015 פורסמו תוצאות המחקר ונמצא כי הגורם אשר נמצא כמסוכן ביותר היה עישון ומיד אחריו, מחסור בפעילות גופנית. למרבה ההפתעה לא מצאו החוקרים קשר בין שתיית אלכוהול להגדל הסיכון לתמותה מוקדמת, אך גם הכמות אותם צורכים בני הגילאים הללו מראש נחשבת מתונה ומאוזנת בדרך כלל.
החוקרים לא הסתפקו בבדיקת השפעתו של כל גורם בנפרד, אלא חיפשו קשר בין מספר גורמים המשפיעים יחד ומגדילים את הסיכון לתמותה מוקדמת, הממצאים עשויים להפתיע את רובכם:
מחסור בפעילות גופנית לצד שעות שינה מרובות מעילים את הסיכון של אדם למוות מוקדם פי 2.5 מאדם שאינו מתאפיין בהרגלים אלו. כך גם מחסור בפעילות גופנית לצד שיבה ממושכת במהלך היום, ו-עישון וצריכת אלכוהול.
אך היו גורמי סיכון ששילובם יחד הגדיל בי 4.5 את הסיכון של אדם למוות מוקדם: שינה מרובה, ישיבה ממושכת במהלך היום ומחסור בפעילות גופנית. גם שינה מרובה לצד עישון וצריכת אלכוהול מרובה הגדילו את הסיכון למוות מוקדם פי 4.5.
הסיכון הלך וגדל ככל שמספר מאפייני ההתנהגות המסוכנים גדל והגיע עד לפי 5.4.
עורכת המחקר התראיינה וסיפרה כי לראשונה נבדק הקשר בין מאפיינים אלו לסיכון למוות מוקדם, וציינה במיוחד את העובדה שבניגוד לסברה הרווחת בציבור הרחב ישיבה ממושכת ועודף שעות שינה מסוכנות לבריאות בגיל המבוגר לא פחות משתיית אלכוהול רבה ותזונה לא מאוזנת.
מחקר אמריקאי שבוצע מספר שנים מאוחר יותר, מצא כי נמצא קשר בין צפיה מרובה בטלויזיה (מעל 3 שעות ביום) להגדלת הסיכון למוות מוקדם ממחלות סרטן, לב, סוכרת, שפעת ועוד.
כיום ההמלצה היא כל אדם יבלה לפחות 20 דקות ביום בממוצע (כ-140 דקות בשבוע לפחות) בפעילות גופנית, אין חשיבות לסוג הפעילות הגופנית שעל האדם לבצע, ואף יש עדיפות לכך שאם יעסוק בפעילות שהוא אוהב, כך יוכל להתמיד בה. זה יכול להיות חוג לריקודי עם, רכיבה על אופניים, הליכה ועוד.
הרב זמיר כהן: 4 כללים של הרמב"ם לשמירה על בריאות שלמה
מחפשים סגולה מיוחדת לרפואה? מה שאתם צריכים נמצא בלחיצה כאן >>>
מומלץ: הפעולה הפשוטה שתוריד מכם את המתח והדאגות
סובלים מלחץ וחרדה? הזרעים הקטנים האלה יכולים לעזור לכם!
סובלי מחרדות בגלל המצב הביטחוני? נסו את המשקה הזה!
לא מצליחים לשחרר את הלחץ? אספנו לכם 15 שיטות להירגע
מה עושים עם עומסי החום הכבדים? קבלו את עשרת הדיברות לקיץ
לגזור ולשמור: אלו הפירות והירקות שיעזרו לכם לעבור את הקיץ בבריאות
נשברות לכם הציפורניים? אתם חייבים לקרוא את זה!
המשקה ששבר את הרשת: כך תכינו משקה ניקוי רעלים מטורף!
אוהבים צ'יפס? יכול להיות שהוא עלול לגרום לכם לדיכאון
''קופצת לי העין'': למה זה קורה?
מפתיע: זאת הסיבה שכדאי לכם לבכות לפעמים
מפחיד: מאיזה גיל אסור לחשוף את הילדים למסכים?
על איזה פרי אמרו חכמי ישראל שהוא 100 אחוז בריאות?
יש לכם נזלת כרונית ודימומים באף? הענבים יכולים לסייע לכם!
מחקר חדש: דיאטה ים תיכונית כנגד דמנציה
- © כל הזכויות שמורות