כשהמוח לא מפסיק לחשוב
לכולנו יש נושאים אשר טורדים את מנוחתנו ומעסיקים את המחשבות שלנו, הכתבה הבאה מנסה לצייר היכן עובר הגבול בין דאגה סבירה לטורדנות כפייתית
עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>
ילדים רבים נוהגים לשחק משחק כשהם יוצאים מהבית, משחק בו הם נמנעים מלדרוך על הקווים שבין המרצפות השונות המובילות את הדרך לביתם או ממנו. כאשר תלמיד גן או בית ספר יסודי עושה זאת בדרך של משחק, הורים רבים מכירים את התופעה הזאת אצל ילדיהם, כשהם אינם ממהרים היא יכולה אף להעלות חיוך על פניהם. אך מה קורה כשאדם מבוגר מאמין כי כדי שיהיה לו יום טוב אסור לו לדרוך על קווי המרצפות בדרך אל ביתו וממנה?
זה לא חייב להיות בהכרח מעשה קיצוני כל כך שאדם מאמין כי הוא חייב לעשות על מנת שברים יפעלו כמו שצריך, אך מבוגרים רבים גדלים מתוך אמונה שרק אם יקפידו על עשיית דברים מסויימים, בסדר מסוים או במספר חזרות קבוע, העולם יוכל לפעול כתיקונו.
הפרעה טורדנית כפייתית (O.C.D. - Obsessive compulsive disorder) היא מצב בו אדם נתקף במחשבות חוזרות ונשנות אשר מעוררות בו דאגות והוא אינו יכול להימנע מהן. במהלך הזמן אדם כזה מפתח לעצמו הרגלים שונים אשר מסייעים לו להתמודד עם הדאגות והפחדים שהתעוררו בו, הרגלים אשר ההיגיון הפנימי שלהם נהיר רק לו ומשמשים לו כלי להפגת הדאגות והפחדים. במקרים רבים ההרגלים שפיתח האדם להתמודדות עם הפחדים הופכים לטקסים שהוא חש צורך לבצע, ואלו פוגעים בשגרת היום יום שלו והתנהלותו התקינה.
אחוז עד שני אחוזים מאוכלוסיית העולם סובלת מן התופעה, אשר מאובחנת ככזו כאשר היא מתמשכת שנה ומעלה. בגילאים צעירים התופעה שכיחה יותר בקרב בנים אך עם ההתבגרות נשים נוטות לסבול ממנה יותר.
המרכיב הטורדני בתופעה הינו המחשבות המטרידות ובלתי פוסקות, והמרכיב הכפייתי הינו המעשה שהן מובילות את האדם לעשות. דוגמא מוכרת שרובינו נוכל להזדהות איתה משום שסביר להניח כי חלפה במוחינו, היא המחשבה שיצאת מהבית ושכחת לסגור את הדלת. אצל רובינו היא יכולה להופיע פעמים נדירות ולהוביל אותנו לשוב אל ביתנו (אם לא התרחקנו ממנו יותר מדי) כדי לבדוק שהדלת נעולה. אצל אדם הסובל מהפרעה טורדנית כפייתית מחשבה כזו תטרוד את מוחו עד כי ימצא עצמו נועל את דלת ביתו ופותח אותה שוב ושוב ושוב עד שהדאגה שעוררו בו המחשבות אודות דלת לא נעולה תשכך. תופעה נפוצה נוספת נוגעת בנושא ההיגיינה ושטיפת הידיים.
במקרים אחרים הדאגה יכולה להיות אחרת והמעשה שהאדם חש שהוא צריך לעשות בצורה מדויקת יהיה ארוך ומורכב יותר. אנשים עם הפרעה טורדנית כפייתית נוטים לחזור על הטקסים הללו שוב ושוב עד שיעשו אותם בצורה המדויקת ביותר אשר תפוגג את המחשבות המדאיגות. התופעה אינה פוסחת גם על תחום האמונה ועשויה להוביל לדאגות בתחומי הטומאה והטהרה הנוגעים בכל תחומי חיים.
לא מעט מהסובלים מן התופעה מודעים לכך שהתנהגותם אינה הגיונית ומשום שאינם יכולים להימנע ממנה, הם מסתירים אותה. כשמדובר בהתנהגות בלתי מזיקה המפריעה רק לאדם עצמו, לעיתים יבחר האדם שלא לטפל בה, הפרעה זו מופיעה במגוון צורות ובדרגות חומרה שונות אך נוטה להתפשט על תחומים שונים בחיי האדם ולהגביל את תפקודו. מי שהפרעה זו מסיבה להם סבל גופני ונפשי ומקשה עליהם להתנהל בחברה מוגדרים כחולים וטוב יהיה אם יגשו לטפל בה.
טיפול בהפרעה טורדנית כפייתית משלב בין תרופות לטיפול התנהגותי במינונים המותאמים למצב הספציפי של החולה, שילוב שהוכח כיעיל ביותר להתמודדות עם התופעה.
על פי היהדות, מי שיוצא מאיזון נפשי צריך לטפל בנושא. בספרו הלכות דעות (פרק ב' הלכה א') כתב הרמב"ם כי מדובר במצוות עשה בפני עצמה: האדם מצווה להיות בעל אישיות מאוזנת, רגוע ומיושב בדעתו, ובכך הוא מקיים את מצוות "והלכת בדרכיו". מכיוון שתופעת הטורדנות הכפייתית מתבטאת בקרב שומרי תורה ומצוות בעיקר בנושאים הנוגעים להלכה, על הסובל מן הבעיה לבחור לו מטפל מקצוע ירא שמיים ושומר מצוות.
אם אתם מוצאים את עצמכם בתיאורים שהופיעו בכתבה, גשו לרופא המשפחה ובקשו ממנו הפניה לאיש מקצוע מוסמך שאמון על הטיפול בנושא. לצד טיפול פרטני קיימות גם קבוצות תמיכה לסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית ובה חברים אנשים נוספים המתמודדים עם אותה בעיה. ברוב המקרים הטיפול מעלים את הבעיה או משפר את תפקודו של האדם בצורה משמעותית ומסייע לו להתנהל ביום יום בצורה אפקטיבית.
מחפשים סגולה מיוחדת לרפואה? מה שאתם צריכים נמצא בלחיצה כאן >>>
מומלץ: הפעולה הפשוטה שתוריד מכם את המתח והדאגות
סובלים מלחץ וחרדה? הזרעים הקטנים האלה יכולים לעזור לכם!
סובלי מחרדות בגלל המצב הביטחוני? נסו את המשקה הזה!
לא מצליחים לשחרר את הלחץ? אספנו לכם 15 שיטות להירגע
מה עושים עם עומסי החום הכבדים? קבלו את עשרת הדיברות לקיץ
לגזור ולשמור: אלו הפירות והירקות שיעזרו לכם לעבור את הקיץ בבריאות
נשברות לכם הציפורניים? אתם חייבים לקרוא את זה!
המשקה ששבר את הרשת: כך תכינו משקה ניקוי רעלים מטורף!
אוהבים צ'יפס? יכול להיות שהוא עלול לגרום לכם לדיכאון
''קופצת לי העין'': למה זה קורה?
מפתיע: זאת הסיבה שכדאי לכם לבכות לפעמים
מפחיד: מאיזה גיל אסור לחשוף את הילדים למסכים?
על איזה פרי אמרו חכמי ישראל שהוא 100 אחוז בריאות?
יש לכם נזלת כרונית ודימומים באף? הענבים יכולים לסייע לכם!
מחקר חדש: דיאטה ים תיכונית כנגד דמנציה
- © כל הזכויות שמורות