דברו איתנו
צדיקים

8 עובדות על הנצי"ב מוולוז’ין שיום פטירתו כ"ח אב

הרב נפתלי צבי יהודה ברלין, הנצי"ב מוולוז'ין, רבה של ישיבת וולוז'ין


13/08/19 | י"ב אב התשע"ט
הניצ"ב מוולוז’ין

עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>

  1. הרב נפתלי צבי יהודה ברלין נולד בכ"ט חשוון ה' תקע"ז (1816) בעיירה מיר אשר בבלרוס, לרב יעקב - אשר היה תלמיד חכם ועסק במסחר, צאצא של רבי אלחנן מברלין (מבעלי התוספות), ומצד אמו היה צאצאו של רבי מאיר אייזנשטט (מחבר שו"ת פנים מאירות).

  2. כשהיה בן 11, החל הרב נפתלי צבי יהודה ברלין, אשר נודע בכינוי הנצי"ב,  ללמוד בישיבת וולוז'ין.

  3. בגיל 13 נישא הרב נפתלי צבי יהודה ברלין לריינה-בתיה, בתו של ראש ישיבת וולוז'ין, רבי יצחק איצקוביץ מוולוז'ין. לאחר נישואיו הקדיש הניצ"ב במשך 25 שנה  את עיקר זמנו ללימוד התורה. הניצ"ב ורעייתו ריינה-בתיה הביאו לעולם שלושה ילדים: הרב חיים ברלין, שרה רשא - אשת רבי רפאל שפירא, ודרייזל - אשר נישאה לרבי רפאל שפירא לאחר פטירת אחותה.

  4. הניצ"ב שהיה אדם צנוע ועינו החל ללמד שיעורים בישיבת וולוז'ין רק בשנת ה'תר"ז (1847), לאחר שנחשף חתנו, רבי יצחק מוולוז'ין, לחליפת המכתבים שלו עם הרד"ל (רבי דוד בן יהודה לוריא).

  5. בשנת ה'תר"ט (1849), נפטר חמו של הניצ"ב, רבי יצחק מוולוז'ין, והוא מונה למשנה לראש הישיבה. ובשנת ה'תרי"ג (1853) מונה לעמוד בראש הישיבה, לאחר פטירתו בטרם עת של ראש הישיבה, יחד עם מייסד שושלת בריסק: רבי יוסף דב בר סולובייצ'יק. חילוקי הדעות בנוגע לשיטת הלימוד בישיבה (הרב התנגד לשיטת הפלפול) הובילו לעזיבתו של הרב סולובייצ'יק בעקבות הכרעת גדולי הדור באותה העת. את מקומו של הרב סולובייצ'יק לצידו תפס הרב יוסף דב כמשנה למשך 12 שנה. הרב המשיך להנהיג את הישיבה לבדו עד לסגירתה בשנת ה'תרנ"ב (1892). בימיו של הניצ"ב פרחה ישיבת וולוז''ין והכפילה את מספר התלמידים בה פי חמישה, ממאה לכחמש מאות.

  6. בשנת התרל"א (1871) נפטרה רעייתו של הניצ"ב, ריינה בתיה, והוא נישא לאחייניתו בתיה מרים אפשטיין, בתו של רבי יחיאל מיכל אפשטיין (ה"ערוך שולחן"), השניים הביאו לעולם שני בנים: הרב יעקב ברלין והרב מאיר ברלין (בר אילן).

  7. לאחר סגירת ישיבת וולוז'ין בשנת ה'תרנ"ב (1892) הורע מצב בריאותו של הניצ"ב וכעבור שנה וחצי, ביום כ"ח באב ה'תרנ"ג (1893), הלך לעולמו בוורשה, שם נקבר בבית הקברות היהודי, משם הועבר לקבורה לצד בעל נכדתו הרב חיים סולובייצ'יק.

  8. בימי חייו יצאו לאור ספריו "העמק שאלה" - על שאילתות דרב אחאי, "העמק דבר" - פירוש לחמשת חומשי תורה ולמגילת שיר השירים - שנוצרו בעקבות שיעורי פרשת השבוע אשר נתן בישיבה. לאחר פטירתו הוציאו בניו את הספר "משיב דבר" - שו"ת, ואת הספר "מרומי שדה" - ובו חידושים על הש"ס. שיטת לימודו של הניצ"ב הציבה זה לצד זה את המסורת (עבורו היו אלו דברי הגאונים שחיו סמוך לתקופת התלמוד)  מה שקרא הפלפול - דברי הראשונים. הרב יצא נגד שיטת הפלפול

מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב

צדיקים

סגולת היום: יום הילולת הרב משה סופר זצ"ל - החתם סופר

צדיקים

אל תפספסו את סגולת היום: יום הילולת החפץ חיים זצ"ל

צדיקים

בחירתו הגורלית של הצדיק הרב יוסף-חיים זרוק: חיי עולם הזה וראייה תקינה או חיי עולם הבא עם עיוורון?

צדיקים

הסגולה של היום: יום הילולת חכם מנחם מנשה זצ"ל

צדיקים

אל תחמיצו: הסגולה ליום הילולת רבי צדוק הכהן מלובלין זצ"ל

צדיקים

אל תפספסו את סגולת היום: יום הילולת הרב חיים הלוי סולובייצ'יק זצ"ל

צדיקים

מה הקשר בין האר"י הקדוש זצ"ל לאביב אלוש?

צדיקים

הסגולה הגדולה של י"ב בתמוז: יום הילולת בעל הטורים זצ"ל

צדיקים

אל תחמיצו: הסגולה ליום ההילולה של הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל

צדיקים

סיפור מופת על האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג זצ"ל

צדיקים

סגולת היום: יום הילולת רבי חיים מוולוז'ין זצ"ל

צדיקים

סגולה גדולה להיום! יום הילולת שמואל הנביא זצ"ל

צדיקים

סגולת היום, לא להחמיץ: יום הילולת רבי מנחם מנדל מרימנוב זצ"ל

צדיקים

הסגולה של היום: יום הילולת הרמ"א - הרב משה איסרליש זצ"ל

צדיקים

סגולת היום: יום הילולת הרב יחזקאל לנדא זצ"ל - "הנודע ביהודה"

עוד מאמרי תוכן בנושא צדיקים
X
  • © כל הזכויות שמורות