דברו איתנו
פורים

מתי אוכלים סעודת פורים בעת "פורים משולש"?

כיצד מתבצעת הסעודה בעת זמן של "פורים שולש"? ומהו מנהג "פורס מפה ומקדש"?


13/03/25 | י"ג אדר התשפ"ה
מתי אוכלים סעודת פורים בעת "פורים משולש"?

עוד לא מחוברים לכל הטוב שיש לנו להציע? התחברו עכשיו לקבוצות השונות וולתכנים הייחודיים שלנו ברשתות החברתיות! לחצו כאן >>>

בטורו הקבוע בעיתון "בשבע" פרסם הרב אליעזר מלמד טור על עניין סעודת פורים בזמן שיש פורים משולש.

המאמר לפניכם:

"כאשר פורים חל בערב שבת, נוהגים לכתחילה להתחיל את הסעודה לפני הצהריים, משום כבוד השבת.

ומי שלא הספיק להתחיל את הסעודה לפני הצהריים, ישתדל להתחיל אותה לפחות שלוש שעות לפני השקיעה (מהרי"ל, רמ"א תרצה, ב).

בדיעבד אפשר להתחיל בה אחרי זמן זה, ולסיימה עד שקיעת החמה, וישתדל למעט באכילתו, כדי שיוכל לאכול סעודת ליל שבת בתיאבון.

מנהג "פורס מפה ומקדש"

מנהג נוסף, לחבר את סעודת פורים עם סעודת ליל שבת. כך הוא המנהג: מתפללים תפילת מנחה לפני הסעודה, ומתחילים בסעודה ביום פורים, וכחצי שעה לפני השקיעה מקבלים את השבת בהדלקת נרות השבת, פורסים מפה על הלחם ומקדשים על היין קידוש של שבת. וכיוון שכבר בירכו על היין בסעודת פורים, מדלגים בקידוש על ברכת "בורא פרי הגפן". לאחר הקידוש ממשיכים בסעודה, ואוכלים כביצה פת, ולכל הפחות כזית, לשם סעודת שבת.

בסיום הסעודה אומרים בברכת המזון "רצה והחליצנו", ו"על הניסים" מוסיפים בתוך "הרחמן" שבסוף ברכת המזון. ואחר הסעודה מתפללים ערבית (פניני הלכה זמנים טז, טו).

האם מנהג זה לכתחילה

יש אומרים שאפשר לנהוג כמנהג "פורס מפה ומקדש" לכתחילה (מאירי כתובות ז, א). ויש שאף מעדיפים לנהוג כך, כי קשה להם להקדים את הסעודה לבוקר, או מפני שבבוקר אין להם תיאבון לסעודה גדולה, ואם ידחו את הסעודה לצהריים לא יהיה להם תיאבון לעוד סעודה בליל שבת. ויש שרוצים לנהוג במנהג זה מפני שהם רוצים להדר במשלוחי מנות במשך כל הבוקר והצהריים כמו בכל השנים.

אולם מנגד יש אומרים שמנהג "פורס מפה ומקדש" אינו לכתחילה, הן מפני שהוא משבש את סדר כניסת השבת (כף החיים רעא, כב, על פי האר"י), והן מפני שמחמת הספק אומרים בברכת המזון "על הניסים" רק בתוך "הרחמן". בנוסף לכך מנהג זה עלול לפגוע בהכנות לקראת שבת ברחצה ובהכנת הבית ומאכלי השבת. נוסף על כך מנהג זה מחבר את סעודת פורים עם סעודת ליל שבת, ועדיף לתת לכל סעודה את המקום המיוחד שלה.

למעשה, הרוצה לקיים את הסעודות כמנהג 'פורס מפה ומקדש' רשאי, אולם למי שאין העדפה, עדיף שיערוך את סעודת הפורים לקראת הצהריים, יתכונן לשבת כראוי, ואחר התפילה בבית הכנסת יערוך את סעודת ליל שבת".

מחוברים רק לקבוצת ווטסאפ אחת מבית מוקד תהילים ארצי? יש לנו 4! לחצו על אחת מהן להצטרפות:
פרק תהילים יומי | הסגולה היומית | הלכה יומית לנשים | החיזוק היומי המעוצב

עוד מאמרי תוכן בנושא פורים
X
  • © כל הזכויות שמורות